کاربرد روغن امولسیون‌شونده گیاهی در مقایسه با روغن امولسیون‌شونده معدنی (ولک) بر عملکرد پسته رقم اکبری در شرایط شور

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران.

2 محقق مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد. ایران.

چکیده

با گرم شدن کره زمین در سال­های اخیر، نیاز سرمایی درختان پسته در بسیار از نقاط ایران تأمین نمی­گردد که موجب مشکلات فیزیولوژیک فراوان و در نهایت کاهش تولید و عملکرد پسته شده است. در این تحقیق، اثر برخی ترکیبات شیمیایی بر عملکرد پسته رقم اکبری در شرایط شور (16/1 دسی­زیمنس بر متر آب آبیاری) بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در منطقه بهادران (استان یزد) در سال 1398-1397 (میزان نیاز سرمایی تأمین‌شده 870 ساعت) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، بیشترین پوکی (33/67 درصد)، کمترین درصد تبدیل جوانه گل به خوشه (53/22 درصد)، کمترین میانگین تعداد دانه در هر خوشه (7/66)، کمترین میزان خشک‌میوه تولیدی در هر هکتار (2/904 کیلوگرم) در درختان شاهد مشاهده شد. کاربرد روغن ولک در غلظت مناسب توسط کشاورزان موجب افزایش معنی­دار عملکرد خشک‌میوه در هر هکتار شد. کارایی روغن سویا در ترکیب با نیترات پتاسیم و هورمون جیبرلیک اسید در افزایش عملکرد خشک میوه تولیدی در مقایسه با روغن ولک بیشتر بود. استفاده از ترکیب­های (روغن سویا 6 درصد+ نیترات پتاسیم 0/5 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلی­گرم در لیتر) و (روغن سویا 7 درصد+ نیترات پتاسیم 0/5 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلی­گرم در لیتر)، به ترتیب موجب افزایش (67/92 و 79/77 درصد) در عملکرد خشک میوه نسبت به تیمار روغن ولک 5/5 درصد شدند که حاکی از اقتصادی بودن استفاده از ترکیبات فوق می­باشد. این ترکیبات از طریق افزایش درصد تبدیل جوانه گل به خوشه، افزایش میانگین تعداد دانه در هر خوشه و کاهش درصد پوکی موجب بهبود کمی و کیفی خشک میوه تولیدی شدند

کلیدواژه‌ها

موضوعات


  1. اصغری، ع. (1381). تأثیر محلول‌پاشی دورمکس، ولک و نیترات پتاسیم بر شکستن رکود جوانه‌های پسته (Pistacia vera) درمناطق گرمسیری. پایان نامه کارشناسی ارشد باغبانی، دانشگاه شیراز. 101 صفحه.
  2. جوانشاه، ا.، علیپور، ح.، پاکدامن، ن. و نادی، م. (1398). اثر برهمکنش کاربرد بنزوات سدیم، نیترات پتاسیم، روغن سویا و روغن ولک بر رفع نیاز سرمایی درختان پسته. مجله علوم و فناوری پسته، جلد ۳ (5): 73-57.
  3. حکم آبادی، ح. و جوانشاه، ا. (1383). برطرف شدن نیاز سرمایی و اهمیت آن در پسته. انتشارات مؤسسه تحقیقات پسته کشور، نشریه ترویجی، 35 صفحه.
  4. گنجی‌مقدم، ا. (1389). میوه کاری در مناطق معتدله. انتشارات تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. 460 صفحه.
  5. مؤمن‌پور، ع.، سلطانی، و.، راد، م. ه.، وظیفه شناس، م. ح.، کریمی، م. و نیکخواه، م. (1400). کاربرد دو نوع ترکیب شیمیایی مؤثر در شکست خواب جوانه با هدف افزایش عملکرد اقتصادی پسته در شرایط شور و غیرشور. مرکز ملی تحقیقات شوری. گزارش نهای پروژه تحقیقاتی. 91 صفحه.
  6. Beede, R. H., and Padillia, J. (1998). Growth, yield and nut quality responses in a commercial pistachio orchard from dormant applied horticultural mineral oil. California Pistachio Industry. Annual report, 112-114.
  7. Ferguson, L., Beede, R. H., Freeman, M. W., Haviland, D. R., Holtz, B. A. and Kallsen, C. E. (2005). Pistachio production manual (4th ed.). Fruit and Nut Research and Information Center, University of California, Davis, California
  8. Pope, K.S., Dose, V., Da Silva, D., Brown, P.H. and T.M. DeJong. (2014). Nut crop yield records show that bud break-based chilling requirements may not reflect yield decline chill thresholds. International Journal of Biometeorology. 10: 51-62.
  9. Viti, R., Andreini, L., Ruiz, D., Egea, J., Bartolini, S., Iacona, C. and Campoy, J. A. (2010). Effect of climatic conditions on the overcoming of dormancy in apricot flower buds in two Mediterranean areas: Murcia (Spain) and Tuscany (Italy). Scientia Horticulturae, 124: 217–224.
  10. Wood, B. W. (1993). Hydrogen cyanimide advances pecan bud break and harvesting. Journal of the American Society for Horticultural Science, 118:690–693.