بهبود صفات رشدی درختان انار با کاربرد نیترات‌کلسیم در شرایط شور

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار مرکز ملی تحقیقات شوری

2 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان، اردکان، یزد، ایران

3 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان، اردکان، یزد، ایران

4 ستادیار مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران.

چکیده

با توجه به شور شدن منابع خاک و آب در مناطق خشک و نیمه خشک، استفاده از آب‌های شور به­منظور تولید محصولات کشاورزی، غیرقابل اجتناب است. کلسیم نقش مهمی در تحمل گیاهان به تنش شوری دارد. در این پژوهش کاربرد نیترات کلسیم (به عنوان منبع کلسیم) در سه سطح (شاهد 0)، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار بر ویژگی­های رشدی ژنوتیپ­های انتخاب شده انار سه ساله شامل پوست سیاه اردکان، چاه افضل، نرک لاسجرد سمنان، وحشی بابلسر، ملس یزدی و رباب نیریز در شوری ثابت آب آبیاری 9/5 دسی‌زیمنس بر متر در سال 1399-1398 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین و کمترین درصد نکروزه­ (12 و 2 درصد) و محتوی پتاسیم (0/378 و 0/322 درصد) و کمترین و بیشترین محتوی سدیم (1/88 و 2/75 درصد) و نسبت سدیم به پتاسیم (0/118 و 0/197) به ترتیب در ژنوتیپ چاه افضل با کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار نیترات کلسیم و رقم رباب نیریز بدون کاربرد نیترات کلسیم مشاهده شد. کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار از نیترات کلسیم در ابتدای فصل رشد به طور معنی­ داری موجب بهبود خصوصیات رشدی و کاهش اثرات مخرب سدیم در تمامی ژنوتیپ­های مورد مطالعه شد. لذا کاربرد آن با توجه به میزان شوری آب و خاک باغات در ابتدای فصل رشد توصیه می‌گردد. 

کلیدواژه‌ها

موضوعات