مقایسه تاثیر کلرورپتاسیم و سولفات پتاسیم بر عملکرد دانه گندم در شرایط شور

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

2 بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

3 بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران

چکیده

در ایران آخرین بررسی‌ها نشان می‌دهد که 8/6 میلیون هکتار از کل اراضی کشاورزی را (حدود 40 درصد) خاک‌های شور تشکیل می‌دهد. در بین عناصر غذایی، پتاسیم نقش ویژه‌ای در کمک به بقای گیاهان تحت تنش‌شوری ایفا می کند. بدین منظور آزمایش مزرعه‌ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سه استان خراسان رضوی (سبزوار)، اصفهان (رودشت) و قم اجرا گردید. تیمار‌های آزمایشی شامل مقدار پتاسیم در سه سطح صفر (شاهد)، 100% مقدار توصیه بر اساس تجزیه خاک و 150% مقدار توصیه بر اساس تجزیه خاک از دو منبع سولفات پتاسیم و کلرور پتاسیم بودند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین مصرف کلرورپتاسیم و سولفات پتاسیم در خصوصیات عملکرد دانه، غلظت کلر و نسبت پتاسیم به سدیم در کاه گندم در استان های خراسان رضوی و اصفهان وجود نداشت. در حالی که در قم مصرف سولفات پتاسیم بیش از کلرورپتاسیم در عملکرد دانه موثربود. همچنین با مصرف پتاسیم برابر با توصیه آزمون خاک عملکرد دانه در خراسان رضوی و قم به طور معنی داری افزایش یافت به طوری که در مقایسه با شاهد (عدم مصرف پتاسیم) به ترتیب موجب افزایش 18 و 23 درصدی عملکرد دانه گندم شد. اما از این نظر در اصفهان تفاوت معنی داری بین سطوح پتاسیم مشاهده نشد. براین اساس کلرورپتاسیم به دلیل مقرون به صرفه بودن و اثربخشی همچنان یک منبع پتاسیم پرکاربرد و قابل توصیه در شرایط شوری کم تا متوسط (شوری کمتر از 10 دسی زیمنس بر متر) است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات