مدیریت مصرف آب در کشت کینوا در اراضی با آب و خاک شور (مرور وضعیت و توصیه ترویجی)

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،

2 دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،

چکیده

تغییر اقلیم، محدودیت آبی و وجود خاک‌هایی با محدودیت شوری، کشت گیاهان سازگار با چنین شرایطی جهت رسیدن به امنیت غذایی در کشور را گریزناپذیر نموده است. کینوا گیاهی با ارزش غذایی مطلوب و با پتانسیل بالای رشد و تولید در شرایط نامساعد محیطی می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله، با تحلیل نتایج مطالعات انجام شده، به وضعیت موجود مدیریت آبیاری، مصرف آب و مزیت اقتصادی کشت کینوا در داخل و خارج از کشور پرداخته شده و نکات کلیدی و کاربردی آنها استخراج و در قالب توصیه‌های ترویجی ارائه شده است. نتیجه سازگاری کینوا در استان‌های خوزستان، سیستان و بلوچستان و جنوب استان کرمان به اثبات رسیده و تاریخ کشت مناسب برای این مناطق هم بترتیب نیمه مهرماه، آبان و اوایل مهرماه می‌باشد. بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده، مصرف آب گیاه کینوا بسته به شرایط اقلیمی و نوع خاک، معمو لاً بین 400 تا 500 میلیمتر است و کم آبیاری نباید در دو مرحله اولیه (مرحله جوانه زنی و استقرار بوته) و میانی (مرحله گلدهی و پرشدن دانه) رشد گیاه انجام شود. حمایت دولت از تولیدکننده داخلی و مدیریت واردات بذر کینوا و فراهم نمودن شرایط صادرات مازاد این محصول به سایر کشورها می‌تواند زمینه ارزآوری این محصول را برای کشور فراهم آورد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات