بررسی ویژگی‌ها و میزان تولید گونه Suaeda aegyptiaca (Hasselq.) Zohary در شرایط شور

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد ایران.

2 مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد ایران

3 مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

چکیده

گونه Suaeda aegyptiaca (Hasselq.) Zohary یکی از گونه‌های شورپسندی است که در رویشگاه‌های شور داخل کشور انتشار زیادی دارد. این گونه در بخش‌‌های مرکز، جنوب و جنوب شرق در بسیاری از شوره‌زار‌ها استان‌های لرستان، یزد، فارس، هرمزگان، خوزستان، بوشهر، سیستان‌و‌بلوچستان، کرمان، خراسان و ... مشاهده شده است. بذور این گونه شورزیست تا شوری 55 دسی‌زیمنس بر‌متر توانایی جوانه‌زدن داشته و در شوری 42 دسی‌زیمنس بر‌متر نیز امکان سبزشدن دارد. این گونه در صورت استقرار تا شوری 72 دسی‌زیمنس بر متر نیز توانایی زنده‌مانی، رشد و تولید حداقلی علوفه را نیز دارد. در شوری 10 دسی‌زیمنس بر‌متر گونه سیاه شور مصری توانایی تولید 13/3 تن در هکتار علوفه تر و 2/5 تن در هکتار علوفه خشک را داشت. علوفه تولیدی این گونه دارای 11/4 پروتئین خام درصد بود. میزان خاکستر، درصد سدیم و پتاسیم علوفه گونه سیاه شور مصری به ترتیب 28/5، 2/59 و 5/4 درصد اندازه‌گیری شد. میزان NDF و ADF نیز به ترتیب برابر با 21/9 و 10/7 درصد بود. مقادیر قابلیت هضم‌پذیری و انرژی قابل متابولیسم علوفه خشک آن نیز 79/5 درصد و 11/5 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک برآورد شد. به نظر می‌رسد علوفه تولیدی این گونه از کیفیتی مناسب یا برابر با گیاهان علوفه‌ای شورزیست هم‌چون سالیکورنیا، ارزن پادزهری و .. دارا می‌باشد؛ بنابراین می‌توان از آن برای جبران درصدی از جیره دام سنگین و حتی سبک استفاده نمود. علاوه‌بر‌این گونه سیاه شور مصری می‌تواند به عنوان سبزی بصورت مستقیم و در صنایع غذایی و دارویی به صورت غیر مستقیم به مصرف انسان نیز برسد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات